Kluski z makiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5003
Kluski z makiem
fot. Przykuta (Wikipedia) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka maku
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynków
  • olejek waniliowy
  • sól

Opis przygotowania:

Mak sparz wrzątkiem, odlej, ponownie zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj z cukrem i olejkiem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj jajko i odrobinę wody. Zagnij twarde ciasto, rozwałkuj, pokrój kluski "w zapałki", ugotuj wkładając do wrzącej, osolonej wody, odcedź, przelej na sito letnią wodą. Ugotowane kluski polej stopionym masłem, wystudź i wymieszaj z makiem. Podawaj na zimno jako deser.

Autor: mateusz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów