Kluski z makiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5180
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka maku
- 10 dag cukru
- 5 dag rodzynków
- olejek waniliowy
- sól
Opis przygotowania:
Mak sparz wrzątkiem, odlej, ponownie zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj z cukrem i olejkiem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj jajko i odrobinę wody. Zagnij twarde ciasto, rozwałkuj, pokrój kluski "w zapałki", ugotuj wkładając do wrzącej, osolonej wody, odcedź, przelej na sito letnią wodą. Ugotowane kluski polej stopionym masłem, wystudź i wymieszaj z makiem. Podawaj na zimno jako deser.
Komentarze (0)