Ryż w sosie pomidorowym z fetą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4380
Składniki:
- 40 g sera feta
- 1 szklanka ryżu basmati
- sól
- Sos:
- 250 g pomidorów z puszki bez skorek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą,potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Pomidory z puszki zmiksować mikserem, po czym przelać je do zeszklonego czosnku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać do tego suszone oregano, wymieszać i zagotować. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, wymieszać, dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ser feta pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.
Komentarze (0)