Ciastka cytrynowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 680
Ciastka cytrynowe
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Cytryny sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Ze sparzonych wcześniej cytryn otrzeć skórkę i posypać nią kwadraty z ciasta. Następnie cytryny pokroić w cienkie plastry, osuszyć je na papierowym ręczniku i wyłożyć na ciasto ze startą skórką cytrynową. Całość posypać cukrem pudrem, złożyć w koperty i docisnąć do siebie. Po złożeniu wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów