Ciastka cytrynowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 897
Składniki:
- 800 g mrożonego ciasta francuskiego
- 4 cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 białka jaj
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Cytryny sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Ze sparzonych wcześniej cytryn otrzeć skórkę i posypać nią kwadraty z ciasta. Następnie cytryny pokroić w cienkie plastry, osuszyć je na papierowym ręczniku i wyłożyć na ciasto ze startą skórką cytrynową. Całość posypać cukrem pudrem, złożyć w koperty i docisnąć do siebie. Po złożeniu wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)