Pizza z figami i fetą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2295
Składniki:
- 15 dag sera feta
- 3 świeże figi
- 5 dag drożdży
- 5 dag parmezanu w plastrach
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
Opis przygotowania:
Figi umyć, pokroić na ćwiartki, sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozkruszyć do miski, zalać letnią wodą, rozmieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do drożdży dodać mąkę, olej, kminek oraz sól i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Nałożyć pokrojone figi i ser feta. Piec w piekarniku w temp. 220 stopni i złoty kolor.
Komentarze (0)