Pizza z figami i fetą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2067
Pizza z figami i fetą
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag sera feta
  • 3 świeże figi
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag parmezanu w plastrach
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku

Opis przygotowania:

Figi umyć, pokroić na ćwiartki, sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozkruszyć do miski, zalać letnią wodą, rozmieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do drożdży dodać mąkę, olej, kminek oraz sól i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Nałożyć pokrojone figi i ser feta. Piec w piekarniku w temp. 220 stopni i złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów