Ryż smażony z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 131
Ryż smażony z kurczakiem
fot. Jazzcello (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 limonki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 główka sałaty
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 0,5 szklanki kukurydzy w zalewie
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Dwa pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty na talerzu. Pozostałe 2 pomidory pokroić w drobną kostkę. Ogórki zielone obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry i dodać do warzyw na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Piersi z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i smażyć je do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów