Babaczki ze szpinakiem i orzechami pinii

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2321
Babaczki ze szpinakiem i orzechami pinii
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 g sera ricotta
  • 60 g masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Masło stopić w rondelku. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku. Mleko wlać do miski, dodać do niego stopione masło, wbić jajka i razem ubić trzepaczką na jednolitą masę. Potem wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, ser ricotta, parmezan oraz pokrojony szpinak z orzeszkami pinii. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do papilotek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów