Babaczki ze szpinakiem i orzechami pinii
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2321
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 g sera ricotta
- 60 g masła
- 50 g tartego parmezanu
- 3 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Masło stopić w rondelku. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku. Mleko wlać do miski, dodać do niego stopione masło, wbić jajka i razem ubić trzepaczką na jednolitą masę. Potem wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, ser ricotta, parmezan oraz pokrojony szpinak z orzeszkami pinii. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do papilotek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)