Ryż smazony z baklażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2923
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 bakłażan
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 plastry sera mozzarella
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- przyprawa maggi
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać zimna wodą i ugotować w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Połowę ryżu przełożyć na talerz. Do drugiej połowy wbić jajko, dodać mieloną paprykę, 3-4 krople maggi, wymieszać i uformować kulki ręką. Rozpuścić masło na patelni, dodać do niego uformowane kulki ryżowe i zapiec na rumiany kolor. Zapieczone ułożyć obok gotowanego ryżu. Fasolkę szparagową umyć, zalać małą ilością wody, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowaną pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i razem z fasolką szparagową podsmażyć na 2 łyżkach oleju, a następnie ułożyć na talerzu. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia na dwóch plastrach bakłażana położyć plastry mozzarelli, a kiedy zacznie się rozpływać - przełożyć go z bakłażanem na talerz. Całość polać stopionym masłem i udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)