Ryż smazony z baklażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2722
Ryż smazony z baklażanem
fot. dbgg1979 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • przyprawa maggi
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać zimna wodą i ugotować w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Połowę ryżu przełożyć na talerz. Do drugiej połowy wbić jajko, dodać mieloną paprykę, 3-4 krople maggi, wymieszać i uformować kulki ręką. Rozpuścić masło na patelni, dodać do niego uformowane kulki ryżowe i zapiec na rumiany kolor. Zapieczone ułożyć obok gotowanego ryżu. Fasolkę szparagową umyć, zalać małą ilością wody, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowaną pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i razem z fasolką szparagową podsmażyć na 2 łyżkach oleju, a następnie ułożyć na talerzu. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia na dwóch plastrach bakłażana położyć plastry mozzarelli, a kiedy zacznie się rozpływać - przełożyć go z bakłażanem na talerz. Całość polać stopionym masłem i udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów