Ryż smażony z orzechami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2413
Składniki:
- 40 g sera twarogowego
- 10 dag pistacji
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu kleistego
- skórka z jednej cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. 5 dag pistacji utłuc na drobne kawałki. Skórkę cytrynową sparzyć wrzątkiem i osaczyć z wody. Następnie z utłuczonego ryżu uformować małe kotlety w kształcie rombu. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na kolejny talerz wysypać tłuczone orzechy z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku, następnie w bułce tartej z orzechami i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego ser twarogowy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na niej pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać 5 dag całych pistacji, oprószyć pieprzem oraz solą, smażyć przez minutę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Skórkę cytrynową zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do całości.
Komentarze (0)