Ryż smażony z orzechami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2413
Ryż smażony z orzechami i serem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera twarogowego
  • 10 dag pistacji
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • skórka z jednej cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. 5 dag pistacji utłuc na drobne kawałki. Skórkę cytrynową sparzyć wrzątkiem i osaczyć z wody. Następnie z utłuczonego ryżu uformować małe kotlety w kształcie rombu. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na kolejny talerz wysypać tłuczone orzechy z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku, następnie w bułce tartej z orzechami i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego ser twarogowy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na niej pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać 5 dag całych pistacji, oprószyć pieprzem oraz solą, smażyć przez minutę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Skórkę cytrynową zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów