Ryż smażony z sezamem i tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2423
Ryż smażony z sezamem i tuńczykiem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tuńczyka rozdrobnić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je sezamem. Obtoczone składniki przełożyć do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na tackę. Całość wysmarować pikantnym keczupem i wyłożyć rozdrobnionymi kawałkami tuńczyka. Wszystko nabić na małe wykałaczki i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów