Ryż smażony z sezamem i tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2423
Składniki:
- 40 g wędzonego tuńczyka
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka sezamu
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tuńczyka rozdrobnić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je sezamem. Obtoczone składniki przełożyć do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na tackę. Całość wysmarować pikantnym keczupem i wyłożyć rozdrobnionymi kawałkami tuńczyka. Wszystko nabić na małe wykałaczki i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)