Ryż smażony z warzywami, tofu i parówkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 300 g parówek drobiowych
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 100 g tofu
- 6 łyżek oleju
- 8 kapust chińskich
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Tofu pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone tofu. Smażyć do chwili, aż tofu zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną dymkę (bez szczypiorku) i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wówczas wsypać do tego brązowy cukier, osączoną z zalewy kukurydzę i ugotowany wcześniej ryż. Całość oprószyć przyprawą garam masala, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z patelni i przełożyć do miski. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone na kawałki parówki. Parówki smażyć do chwili, aż się zaczną rumienić, wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Kapustę chińską przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)