Bucatini z baklazanem, pomidorami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1576
Składniki:
- 200 g makaronu bucatini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pomidorki cherry
- 1 bakłażan
- 1 łyżka sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do ze zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześnie pomidorki cherry. Smażone składniki dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany makaron. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem, serem ricotta oraz posiekaną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)