Bucatini z baklazanem, pomidorami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1375
Bucatini z baklazanem, pomidorami i parmezanem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu bucatini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do ze zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześnie pomidorki cherry. Smażone składniki dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany makaron. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem, serem ricotta oraz posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów