Farfalle z boczkiem i baklażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1623
Składniki:
- 30 g makaronu farfalle
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego sera pecorino
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić go na połówki i wydrążyć nasiona. Miąższ zeskrobać łyżeczką, a pozostałą skórę z bakłażana pokroić w podłużne, cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojony drobno miąższ z bakłażana, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej skórki z bakłażana, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać tartym serem pecorino
Komentarze (0)