Farfalle z boczkiem i baklażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1422
Farfalle z boczkiem i baklażanem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu farfalle
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego sera pecorino
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić go na połówki i wydrążyć nasiona. Miąższ zeskrobać łyżeczką, a pozostałą skórę z bakłażana pokroić w podłużne, cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojony drobno miąższ z bakłażana, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej skórki z bakłażana, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać tartym serem pecorino

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów