Ryż pieczarkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2194
Ryż pieczarkowy
fot. Joi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g białego ryżu
  • 25 g masła
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na pół miękko. W tym czasie pieczarki umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Masło roztopić na patelni, dodać pieczarki, posolić i dusić na małym ogniu kilka, kilkanaście minut, aż "puszczą wodę". Dodać ugotowany ryż i, mieszając, trzymać na ogniu jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie całą wilgoć. Dosolić do smaku.
Bardzo proste i szybkie danie, które samo w sobie stanowi smaczny posiłek wegetariański, ale ryż pieczarkowy może być też dodatkiem do mięs np. zamiast ziemniaków. Można także bezpośrednio do środka dorzucić pod koniec przygotowywania pokrojone grilowane, samożone lub gotowane mięso z kurczaka, boczek itp.

Autor: karo

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów