Sos pieczarkowy z winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4039
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 8 dag masła
- 2 szklanki rosołu
- 4 żółtka
- 1 szklanka śmietanki
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- ocet
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki umyj i pokrój w niezbyt cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła w rondlu, dodaj pieczarki i cebulę. Duś około 25 minut. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj mąkę, rozetrzyj, dodaj odrobinę rosołu, utrzyj na gładką masę i dodaj do pieczarek. Dolej rosół, przypraw solą, octem i pieprzem. Zagotuj. Na końcu wlej wino oraz śmietankę wymieszaną z żółtkami.
Komentarze (0)