Sos pieczarkowy z winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4039

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 8 dag masła
  • 2 szklanki rosołu
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki umyj i pokrój w niezbyt cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła w rondlu, dodaj pieczarki i cebulę. Duś około 25 minut. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj mąkę, rozetrzyj, dodaj odrobinę rosołu, utrzyj na gładką masę i dodaj do pieczarek. Dolej rosół, przypraw solą, octem i pieprzem. Zagotuj. Na końcu wlej wino oraz śmietankę wymieszaną z żółtkami.

Autor: glodna33

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów