Makaron w sosie orzechowo-buraczanym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2619
Składniki:
- 40 g makaronu muszelki
- 4 buraki
- 15 dag orzechów włoskich
- 5 listków bazylii
- 5 dag tartego parmezanu
- 5 dag ziaren sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki ozdobnej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Buraki ugotować ze skórą do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, drobno pokroić i zmiksować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Orzechy drobno utłuc i dodać do czosnku. Dodać także oliwę, drobno posiekaną bazylię, tarty parmezan i połączyć ze zmiksowanymi burakami. Całość dobrze wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Sezam przysmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do makaronu. Wszystko udekorować pietruszką ozdobną.
Komentarze (1)
o matko co za pomysł. hmmmm