Soan Papdi

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4359
Soan Papdi
fot. Abigail Batchelder (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0
Soan Papdi to popularny, indyjski deser występujący najczęściej w formie puszystych, lekko chrupiących kostek. Powstaje głównie na bazie mąki z ciecierzycy, cukru, masła klarowanego (ghee) i syropu kukurydzianego.

Składniki:

  • 180 g grubego cukru
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 120 g rozpuszczonego ,klarowanego masła
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji.
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 ml syropu kukurydzianego
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Na patelnię wlać rozpuszczone klarowane masło. Wsypać do niego mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną i dobrze wymieszać na średnim ogniu, aby powstała gęsta papka. Następnie cukier gruby przesypać do kolejnego rondla, zalać go syropem kukurydzianym, 0,5 szklanki wody i gotować go na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż z gotowanych składników utworzy się gęsta masa, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Następnie ściągnąć ją z ognia, lekko przestudzić, po czym rozciągać ją ręcznie chwili, aż powstaną długie nitki. Namoczyć je w przygotowanej wcześniej gęstej papce z mąki i masła, po czym dodać do tego tłuczone pistacje. Całość dobrze wyrobić ręcznie, a następnie przełożyć do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć papierem. Wszystko wstawić do lodówki i trzymać przez minimum 3 godziny, po czym odwinąć z papieru i pokroić na porcje.

Komentarze (0)