Pstrąg gotowany na parze z pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2559
Pstrąg gotowany na parze z pieczarkami i warzywami
fot. Smabs Sputzer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 4 pomidorki cherry
  • 3 łyżki masła
  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 liście sałaty
  • 2 cytryny
  • 2 zielone ogórki
  • 1 łyżeczki przypraw do ryb
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, pieczarki oraz pstrągi umyć i osączyć z wody. Liście sałaty oraz pomidory wyłożyć na talerz. Ogórki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do warzyw na talerzu. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym dodać do nich 1 łyżkę masła, wymieszać, aby masło się rozpuściło i dodać do składników na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie sprawione pstrągi oprószyć od wewnętrznej strony szczyptą soli oraz pieprzu i przyprawą do ryb. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki oraz pokrojone w plastry cytryny. Na to nałożyć pokrojone na kawałki masło. Całość zawinąć w folię aluminiową, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i gotować do miękkości ryb. Kiedy ryby zmiękną ściągnąć je z sita, odwinąć z folii i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrem cytryny i zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów