Pstrąg gotowany na parze z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2559
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 4 pomidorki cherry
- 3 łyżki masła
- 2 sprawione pstrągi
- 2 liście sałaty
- 2 cytryny
- 2 zielone ogórki
- 1 łyżeczki przypraw do ryb
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, pieczarki oraz pstrągi umyć i osączyć z wody. Liście sałaty oraz pomidory wyłożyć na talerz. Ogórki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do warzyw na talerzu. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym dodać do nich 1 łyżkę masła, wymieszać, aby masło się rozpuściło i dodać do składników na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie sprawione pstrągi oprószyć od wewnętrznej strony szczyptą soli oraz pieprzu i przyprawą do ryb. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki oraz pokrojone w plastry cytryny. Na to nałożyć pokrojone na kawałki masło. Całość zawinąć w folię aluminiową, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i gotować do miękkości ryb. Kiedy ryby zmiękną ściągnąć je z sita, odwinąć z folii i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrem cytryny i zielonym koperkiem.
Komentarze (0)