Panna cotta truskawkowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2604
Składniki:
- 30 g truskawek
- 8 g żelatyny spożywczej
- 4 listki mięty
- 2,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki letniego mleka chudego
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry, zalać octem balsamicznym i odstawić na 15 minut do lodówki. Mleko wymieszać z żelatyną i odstawić na 10 minut. Po tym czasie śmietanę przelać do rondla, dodać cukier, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę z mlekiem i całość dokładnie wymieszać, zmniejszając ogień. Kiedy wszystko zostanie rozpuszczone, ściągnąć z ognia, dodać cukier waniliowy, wymieszać i przelać do miseczek deserowych. Włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło. Zastygniętą wyciągnąć i udekorować osączonymi z octu balsamicznego truskawkami oraz listkami mięty.
Komentarze (0)