Bakłażan gotowany na parze

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 22787
Bakłażan gotowany na parze
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 cebule szalotki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki gotowego, jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić na części, oprószyć pieprzem oraz solą, przełożyć na sito i ugotować do miękkości nad parą. Następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Rozgrzać mocno olej sezamowy na patelni, dodać do niego pokrojoną w talarki cebulę oraz czosnek, zrumienić, po czym dodać sos sojowy. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na gotowanego bakłażana. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (3)

Człowieku zastanów się co napisałeś/aś. Jeżeli już udziela się jakichś rad (w tym przepisów) to rób to tak aby nikomu tym nie szkodzić. Oleju sezamowego NIE WOLNO podgrzewać bardziej niż 70 stopni celsjusza ! Nie wdając się w szczegóły - jest to po prostu bardzo szkodliwe. Twoje zdanie "rozgrzać MOCNO olej sezamowy na patelni" jest nieodpowiedzialne, szkoda, że jakiś moderator tego nie nadzoruje. Pozdrawiam.

Olej sezamowy to jedyny który się nie pali i można go grzać na maksa

Olej sezamowy ma niski punkt dymienia i nienadaje się do smażenia. Ze względu na swój skład chemiczny powinien być spożywany na zimno.

Podobne przepisy

Więcej przepisów