Ziva
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1103
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 350 g sera feta
- 250 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 liścia sałaty lodowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 białko jajka
Opis przygotowania:
Ser feta pokruszyć na małe kawałki do miski. Sałatę lodową umyć, osączyć z wody i drobno pokroić do miski z serem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do sera z sałatą. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić je w cienkie plastry, dodać do całości i dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i nałożyć na nie wymieszane składniki z miski. Wszystko zwinąć w jeden rulon, po czym uformować z niego "podkowę" i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i podawać z przecierem pomidorowym.
Komentarze (0)