Łosoś gotowany na parze w sosie curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4025
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 2 pomidory
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- natka selera
- Na sos:
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety łososia umyć, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Przygotować garnek z wodą, położyć na nim sito z łososiem, po czym ugotować na parze do miękkości. Ugotowaną rybę przełożyć na talerz.
Przyrządzić sos curry: masło roztopić w rondlu. Dodać do niego mąkę, curry, mleko i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na rybę. Wszystko udekorować pokrojonym pomidorem oraz natką selera.
Przyrządzić sos curry: masło roztopić w rondlu. Dodać do niego mąkę, curry, mleko i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na rybę. Wszystko udekorować pokrojonym pomidorem oraz natką selera.
Komentarze (0)