Dorsz z szynką gotowany na parze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1942
Dorsz z szynką gotowany na parze
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 200 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 liście lotosu wodnego (lub liście bananowca)
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Liście lotosu wodnego, albo bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Sos sojowy przelać do małej miseczki. Filety z dorsza podzielić na kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Szynkę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi rybę. Całość spiąć małymi wykałaczkami. Spięte składniki przełożyć na liście dostępnych roślin i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i podawać razem z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów