Dorsz z szynką gotowany na parze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 200 g wędzonej szynki wieprzowej
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 2 liście lotosu wodnego (lub liście bananowca)
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Liście lotosu wodnego, albo bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Sos sojowy przelać do małej miseczki. Filety z dorsza podzielić na kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Szynkę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi rybę. Całość spiąć małymi wykałaczkami. Spięte składniki przełożyć na liście dostępnych roślin i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i podawać razem z sosem sojowym.
Komentarze (0)