Boczek gotowany w cieście na parze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2554
Boczek gotowany w cieście na parze
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g surowego boczku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w talarki. Boczek pokroić na porcje i przełożyć do naczynia z sitem do gotowania na parze. Następnie mięso zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i gotować na małym ogniu.

Potem przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i ciepłym mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wbić do tego jajko, wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować okrągłe placki i wyłożyć je na sito naczynia do gotowania na parze razem z gotującym się już boczkiem. Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, po czym ugotowane ciasto ściągnąć z sita, a boczek wyciągnąć z wody i odcedzić.

Ugotowane ciasto wysmarować pikantnym keczupem z jednej strony, po czym dodać do tego pokrojone ogórki, natkę zielonej pietruszki oraz ugotowany boczek. Całość lekko zawinąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów