Boczek gotowany w cieście na parze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2554
Składniki:
- 250 g surowego boczku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w talarki. Boczek pokroić na porcje i przełożyć do naczynia z sitem do gotowania na parze. Następnie mięso zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i gotować na małym ogniu.
Potem przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i ciepłym mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wbić do tego jajko, wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować okrągłe placki i wyłożyć je na sito naczynia do gotowania na parze razem z gotującym się już boczkiem. Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, po czym ugotowane ciasto ściągnąć z sita, a boczek wyciągnąć z wody i odcedzić.
Ugotowane ciasto wysmarować pikantnym keczupem z jednej strony, po czym dodać do tego pokrojone ogórki, natkę zielonej pietruszki oraz ugotowany boczek. Całość lekko zawinąć i przełożyć na talerz.
Potem przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i ciepłym mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wbić do tego jajko, wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować okrągłe placki i wyłożyć je na sito naczynia do gotowania na parze razem z gotującym się już boczkiem. Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, po czym ugotowane ciasto ściągnąć z sita, a boczek wyciągnąć z wody i odcedzić.
Ugotowane ciasto wysmarować pikantnym keczupem z jednej strony, po czym dodać do tego pokrojone ogórki, natkę zielonej pietruszki oraz ugotowany boczek. Całość lekko zawinąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)