Sos brązowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3886
Składniki:
- 400 ml bulionu wołowego z kostki
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz czarny, mielony
Opis przygotowania:
Masło stopić na patelni na średnim ogniu, po czym wsypać do niego mąkę, dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką i smażyć do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wtedy dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie wlać bulion wołowy, keczup i dodać musztardę. Całość wymieszać trzepaczką i szybko zagotować. Następnie wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz sola, wymieszać i gotować na zmniejszonym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia. Gotowy sos podawać do dań mięsnych, rybnych i ziemniaczanych.
Komentarze (0)