Sos brązowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3666
Sos brązowy
fot. mararie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu wołowego z kostki
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Opis przygotowania:

Masło stopić na patelni na średnim ogniu, po czym wsypać do niego mąkę, dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką i smażyć do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wtedy dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie wlać bulion wołowy, keczup i dodać musztardę. Całość wymieszać trzepaczką i szybko zagotować. Następnie wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz sola, wymieszać i gotować na zmniejszonym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia. Gotowy sos podawać do dań mięsnych, rybnych i ziemniaczanych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów