Ryż brązowy z warzywami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 748
Składniki:
- 2 brokuły
- 1,5 szklanki brązowego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka oleju
- 1 biała rzodkiew
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Rzodkiew białą pokroić w cienkie plastry. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić. Następnie ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego migdały i pokrojone wcześniej papryki. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia papryk. Wtedy dodać do tego odparowany wcześniej brązowy ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz. Na całość wyłożyć brokuły i białą rzodkiew.
Komentarze (0)