Ryż brązowy z jajkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1291
Składniki:
- 250 g brązowego ryżu
- 4 marchewki
- 4 rzodkiewki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 1 zielony ogórek
- pęczek świeżego szpinaku
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć go na talerz. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać ją do ryżu na talerzu.
Następnie dodać do tego szpinak, pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę, ogórka i rukolę. Jajka przełożyć do następnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać czarnym sezamem.
Następnie dodać do tego szpinak, pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę, ogórka i rukolę. Jajka przełożyć do następnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)