Ryż brązowy z jajkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1101
Ryż brązowy z jajkami i warzywami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g brązowego ryżu
  • 4 marchewki
  • 4 rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć go na talerz. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać ją do ryżu na talerzu.

Następnie dodać do tego szpinak, pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę, ogórka i rukolę. Jajka przełożyć do następnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów