Ryba w pierzynce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2894
Składniki:
- 1 kg filetów soli lub dorsza
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki mąki
- 7 dkg żółtego sera ementalera
- sok z jednej cytryny
- Vegeta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Filety rybne rozmrozić, umyć, osuszyć, mocno oprószyć Vegetą i skropić sokiem z cytryny. Rybę odstawić na 15 minut. Następnie rybę obtoczyć w mące, rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć ją do brytfanki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w talarki i razem z cebulą podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażonymi pieczarkami i cebulą wyłożyć rybę, a na pieczarki ułożyć plastry jabłka. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem i polać nią całość. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 150 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)