Rogan Josh
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 300 g łopatki jagnięcej bez kości
- 3 łyżki masła
- 2 czerwone papryki chili
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wyłożyć na talerz i posypać go startą skórką cytrynową. Jagnięcinę umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mielony kmin, starty imbir i suszoną kolendrę. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, dodać do tego pokrojoną cebulę z czosnkiem i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.
Komentarze (0)