Bakłażan z jagnięciną w sosie marchewkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2372
Składniki:
- 200 g marchwi
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 40 g jagnięciny bez kości
- 4 cebule dymki
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki mięty
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz bakłażana umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić w poprzek i wydrążyć środek. Jagnięcinę pokroić w drobna kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną w kostkę dymkę oraz czosnek i zeszklić. Potem dodać pokrojona jagnięcinę, sos sojowy oraz wydrążony miąższ z bakłażana. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i dusić do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia i nadziać wydrążonego bakłażana. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i zapiekać przez 10 minut. Zapieczonego wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, osączyć z wody i przepuścić przez sokowirówkę. Do otrzymanego soku wlać jogurt, dodać cukier oraz szczyptę soli i zmiksować mikserem. Gotowy sos dodać do potrawy i udekorować całość gałązkami mięty.
Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, osączyć z wody i przepuścić przez sokowirówkę. Do otrzymanego soku wlać jogurt, dodać cukier oraz szczyptę soli i zmiksować mikserem. Gotowy sos dodać do potrawy i udekorować całość gałązkami mięty.
Komentarze (0)