Ryba po grecku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2502
Składniki:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 30 g selera
- 4 cebule duże
- 4 goździki
- 1 kg mrożonego mintaja
- 1 kg marchewki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 plaster cytryny
- natka pietruszki zielonej
- pęczek koperku
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- olej go głębokiego smażenia
- maggi
- sól
Opis przygotowania:
Mintaja rozmrozić, umyć, osączyć z wody i oprószyć solą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać mąkę. Rybę panierować w jajku, a następnie w mące i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażoną przełożyć do miski. Marchew oraz seler umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie wyciągnąć i przełożyć do większego rondla. Startą marchew oraz seler podsmażyć na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do cebuli. Dodać do tego także mieloną paprykę, szczyptę soli, goździki i maggi. Dokładnie wymieszać, wlać wodę i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. W połowie duszenia dodać przecier pomidorowy, wymieszać i nadal dusić, aż warzywa zmiękną. Uduszone warzywa ściągnąć z ognia i przełożyć na smażona rybę. Całość udekorować natką zielonej pietruszki, koperkiem i plastrem z cytryny.
Komentarze (0)