Ryba po grecku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2502
Ryba po grecku

Składniki:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 30 g selera
  • 4 cebule duże
  • 4 goździki
  • 1 kg mrożonego mintaja
  • 1 kg marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 plaster cytryny
  • natka pietruszki zielonej
  • pęczek koperku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • olej go głębokiego smażenia
  • maggi
  • sól

Opis przygotowania:

Mintaja rozmrozić, umyć, osączyć z wody i oprószyć solą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać mąkę. Rybę panierować w jajku, a następnie w mące i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażoną przełożyć do miski. Marchew oraz seler umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie wyciągnąć i przełożyć do większego rondla. Startą marchew oraz seler podsmażyć na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do cebuli. Dodać do tego także mieloną paprykę, szczyptę soli, goździki i maggi. Dokładnie wymieszać, wlać wodę i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. W połowie duszenia dodać przecier pomidorowy, wymieszać i nadal dusić, aż warzywa zmiękną. Uduszone warzywa ściągnąć z ognia i przełożyć na smażona rybę. Całość udekorować natką zielonej pietruszki, koperkiem i plastrem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów