Babeczki truskawkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2719
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 50 ml letniej wody
- 30 g cukru pudru
- 30 g truskawek
- Na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 16 ml aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone na drobne kawałki masło, cukier puder, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, owinąć folią spożywcza i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 cm, po czym przełożyć do małych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić.
Przygotować krem: jajka wbić do rondla i utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym. Utarte składniki postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, wlać śmietanę. Wszystko mieszać do czasu, aż się utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić nią upieczone ciasto.
Truskawki umyć, osączyć z wody i dodać do całości
Podawać, gdy masa ostygnie.
Przygotować krem: jajka wbić do rondla i utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym. Utarte składniki postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, wlać śmietanę. Wszystko mieszać do czasu, aż się utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić nią upieczone ciasto.
Truskawki umyć, osączyć z wody i dodać do całości
Podawać, gdy masa ostygnie.
Komentarze (0)