Panga po grecku
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3865
Składniki:
- 1 kg mrożonej pangi
- 2 cebule
- 1 seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- mąka
- olej
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rybę rozmrozić, osuszyć i poporcjować. Osuszoną rybę posypać przyprawami, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do cebuli, dolać odrobinę wody, całość dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Następnie dodać do nich mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, przybrać duszonymi jarzynami.
Komentarze (0)