Panga po grecku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3865

Składniki:

  • 1 kg mrożonej pangi
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • mąka
  • olej
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę rozmrozić, osuszyć i poporcjować. Osuszoną rybę posypać przyprawami, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do cebuli, dolać odrobinę wody, całość dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Następnie dodać do nich mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, przybrać duszonymi jarzynami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów