Kurczak w grzybami i sosem śliwkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2304
Składniki:
- 6 pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 mała biała kapusta
- 1 jajko
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos śliwkowy:
- 6 śliwek węgierek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa, grzyby oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Udka z kurczaka oraz kapustę włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i odciąć trzonki. Jajko roztrzepać widelcem na jednym talerzu, a na drugi talerz przesypać mąkę. Oczyszczone pieczarki najpierw namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Masło stopić w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone śliwki, liść laurowy i suszony tymianek. Śliwki smażyć przez 1 minutę, a następnie ściągnąć je z ognia i wymieszać z zeszklonym czosnkiem. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki całkiem się rozgotują. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Masło stopić w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone śliwki, liść laurowy i suszony tymianek. Śliwki smażyć przez 1 minutę, a następnie ściągnąć je z ognia i wymieszać z zeszklonym czosnkiem. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki całkiem się rozgotują. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)