Pappardelle z szynką i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1641
Pappardelle z szynką i parmezanem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 25 g grubo tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • kolorowy pieprz mielony
  • garstka świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Bazylię opłukać i osączyć z wody. Makaron pappardelle wrzucić do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną na kawałki szynkę. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość oprószyć szczyptą pieprzu, po czym dodać do tego świeżą bazylię. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać grubo tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów