Kotlety z ziemniaków i szpinaku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2542
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 15 g wędzonego boczku
- 2 łyżki gotowego sosu czosnkowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Szpinak umyć i osączyć z wody. Połowę szpinaku zmiksować mikserem, a drugą połowę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć do czasu zarumienienia się mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków dodać zmiksowany szpinak, przepuszczony przez praskę czosnek, mieloną paprykę, tartą gałkę muszkatołową, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Dodać do tego 2 łyżki gotowego sosu czosnkowego i podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)