Kotlety z ziemniaków i szpinaku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2542
Kotlety z ziemniaków i szpinaku
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 250 g szpinaku (może być mrożony)
  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki gotowego sosu czosnkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Szpinak umyć i osączyć z wody. Połowę szpinaku zmiksować mikserem, a drugą połowę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć do czasu zarumienienia się mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków dodać zmiksowany szpinak, przepuszczony przez praskę czosnek, mieloną paprykę, tartą gałkę muszkatołową, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Dodać do tego 2 łyżki gotowego sosu czosnkowego i podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów