Cytrynowe placki z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3243
Składniki:
- 1 margaryna
- 1 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 1/2 szkl. mąki
- 6 jaj
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania:
Margarynę ucierać z 1 szkl. pudru dodając stopniowo po 1 żółtku. Do utartej masy dodać mąkę, kwasek, proszek i zapach, wymieszać.Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Upiec 5-6 cienkich placków. Zimne placki przekładamy śmietaną ubitą z 1/2 szkl. pudru i zimną żelatyną (żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzoną dodajemy pod koniec bicia śmietany). Najlepsze jest następnego dnia.
Komentarze (2)
Jaka duża foremka powinna być na te placki?
tortownica wielkości prodziża