Rożki z dżemem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3551
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 35 dag mąki
- łyżka wody
- łyżeczka cukru
- cukier puder
- dżem
Opis przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżka wody, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do mąki posiekanej z margaryną, wyrobić ciasto, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po wyjęciu dodać do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć dżem i złożyć w trójkąt i piec. Po wyjęciu polukrować. Lepsze są z marmoladą, gdyż tak jak dżem nie ucieka.
Komentarze (0)