Rożki z dżemem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3551

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 35 dag mąki
  • łyżka wody
  • łyżeczka cukru
  • cukier puder
  • dżem

Opis przygotowania:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżka wody, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do mąki posiekanej z margaryną, wyrobić ciasto, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po wyjęciu dodać do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć dżem i złożyć w trójkąt i piec. Po wyjęciu polukrować. Lepsze są z marmoladą, gdyż tak jak dżem nie ucieka.

Autor: weronika59

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów