Kurczak z ananasem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3227
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 ananasy
- 2 szklanki owsa
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Owies oczyścić z plew, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Następnie przesypać go na talerz. Ananasy umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, wydrążyć środki i miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osączyć z wody i również pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać curry, kurkumę, szczyptę soli oraz pieprzu, pokrojone mięso i zrumienić. Następnie wlać wodę, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i mieloną paprykę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojony miąższ ananasa oraz pokrojoną czerwoną cebulę i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wszystko przełożyć do wydrążonych miseczek ananasa. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na owies na talerzu.
Komentarze (0)