Makki di roti
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 986
Składniki:
- 200 g kandyzowanego imbiru w plastrach
- 200 g świeżo startej białej rzepy
- 40 g masła klarowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła śmietankowego
- Na ciasto:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 200 ml wody
- 5 g mielonego kminku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mielonym kminkiem i solą. Następnie wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie masło klarowane stopić z olejem na patelni i włożyć do tego rozwałkowane ciasto. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Do niego masło śmietankowe i całość podawać ze świeżo startą białą rzepą i kandyzowanymi plastrami imbiru.
Komentarze (0)