Makki di roti

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 986
Makki di roti
fot. Vsigamany (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g kandyzowanego imbiru w plastrach
  • 200 g świeżo startej białej rzepy
  • 40 g masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła śmietankowego
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 200 ml wody
  • 5 g mielonego kminku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mielonym kminkiem i solą. Następnie wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie masło klarowane stopić z olejem na patelni i włożyć do tego rozwałkowane ciasto. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Do niego masło śmietankowe i całość podawać ze świeżo startą białą rzepą i kandyzowanymi plastrami imbiru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów