Cukinia nadziewana ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2095
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona cukinia
- 1 czerwona papryka konserwowa
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie cukinię pokroić w plastry o grubości 2 cm i wydrążyć w nich środki. Do wydrążonych plastrów cukinii włożyć ugotowane wcześniej ziemniaki. Czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem. Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować papryką konserwową.
Komentarze (0)