Rosti ziemniaczane z serem i marchewką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5210
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry, po czym oba składniki zetrzeć osobno na tarce jarzynowej o grubych oczkach do misek. Do startych ziemniaków wbić jajko, wsypać tarty parmezan, szczyptę soli, pieprzu oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki. Kulki obtoczyć startą wcześniej marchewką. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić na średnim ogniu. Wtedy wyciągnąć je z oleju i osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze (0)