Krokiety ziemniaczane z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5442
Składniki:
- 15 g tartego sera żółtego
- 2 plastry bekonu
- 2 liście sałaty
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Liście sałaty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Sałatę wraz z bekonem wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i rozgnieść je widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozgniecionych ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, tarty ser, mąkę, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować ręcznie rulony, a następnie przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)