Krokiety ziemniaczane z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5110
Krokiety ziemniaczane z serem
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera żółtego
  • 2 plastry bekonu
  • 2 liście sałaty
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Liście sałaty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Sałatę wraz z bekonem wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i rozgnieść je widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozgniecionych ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, tarty ser, mąkę, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować ręcznie rulony, a następnie przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów