Placki ziemniaczane z marchewką, cukinią i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1970
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sezamu
- sól
- pieprz biały
- Placki:
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na sito i trzymać je przez 15 minut, aż dobrze ociekną z wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, również zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, odcedzić na sicie z nadmiaru wody i dodać do ziemniaków w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i dodać do składników w misce. Cukinię pokroić w słomkę, odcedzić na sicie i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym łyżką przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sos sojowy przelać do miseczki, wlać do niego ocet jabłkowy, wsypać sezam, potem dobrze wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)