Krokiety ziemniaczane z groszkiem, marchewką i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2434
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 250 g żółtego sera Gouda w kostce
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bułki tartej
- natka zielonego koperku
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ser Gouda pokroić w słomkę o grubości 1 cm i obłożyć go dobrze ubitymi wcześniej ziemniakami, tworząc krokiety. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. W roztrzepanych jajkach namoczyć przygotowane krokiety ziemniaczane, następnie je posypać bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę marchew. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek i pokrojony drobno koperek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i dodać do tego usmażone krokiety ziemniaczane.
Komentarze (0)