Rosół z knedlami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3840
Rosół z knedlami
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 kalarepa
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka mięty
  • sól
  • pieprz
  • Na knedle:
  • 150 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 gałązka mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w plastry. Łodygę selera pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na połówki. Groszek zielony osączyć z zalewy. Lubczyk oraz miętę pokroić drobno. Następnie wszystkie pokrojone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać masło, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Gotowy przelać na talerz.

Przygotować knedle: ser twarogowy zmieszać z mąką, wbić do tego jajko, dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz miętę i całość zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Z masy uformować łyżką podłużne kluski.

Zagotować 1 l lekko osolonej wody, wrzucić uformowane kluski i gotować przez 4 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do rosołu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów