Rosół z kaczki z habanero
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1744
Składniki:
- 800 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 papryki habanero
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz mielony czarny
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Piersi z kaczki pokroić na kawałki i lekko je zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie zalać je wodą, zasypać Vegetą, dodać do tego marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki w rondlu gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej biała kapustę. Całość doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miseczek. Paprykę Habanero pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim pokrojona paprykę ze szczypiorkiem. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć je z ognia i podawać razem z caąa potrawą.
Komentarze (0)