Rosół z kaczki z habanero

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1744
Rosół z kaczki z habanero
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 papryki habanero
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz mielony czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Piersi z kaczki pokroić na kawałki i lekko je zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie zalać je wodą, zasypać Vegetą, dodać do tego marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki w rondlu gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej biała kapustę. Całość doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miseczek. Paprykę Habanero pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim pokrojona paprykę ze szczypiorkiem. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć je z ognia i podawać razem z caąa potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów