Tort truskawkowo-jagodowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1171
Tort truskawkowo-jagodowy
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka jagód
  • Biszkopt:
  • 170 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 90 ml wody
  • 20 g kakao
  • 5 białek jaj
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka świeżo otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Krem:
  • 250 ml mleka 2%
  • 250 ml śmietany 32%
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 4 g żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa marcepanowa
  • 200 g mielonych migdałów
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z truskawek

Opis przygotowania:

Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać w misce z połową cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz kakao. Żółtka roztrzepać widelcem ze startą skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym i przelać je do wymieszanych suchych składników w misce. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Białka ubić mikserem z pozostałym cukrem na puszystą pianę. Do masy z kakao dodać stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas miksując, aż do wyczerpania składnika.

Następnie wszystko przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie biszkoptu sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej). Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie przekroić go ostrym nożem na trzy plastry.

Przygotować krem: mleko przelać do rondla, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, wymieszać, po czym wlać do tego stopniowo ugotowane wcześniej mleko z masłem i ponownie wymieszać. Postawić to na małym ogniu i ogrzewać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki.

Po godzinie krem wyciągnąć z lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i namaczać przez 5 minut. Po namoknięciu żelatyny, wymieszać dobrze krem, wlać do niego namokniętą żelatynę i ponownie całość wymieszać. Śmietaną ubić mikserem na sztywną pianę, dodać ją do całości i zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Plastry upieczonego wcześniej biszkoptu przełożyć do tortownicy i nałożyć na nie przygotowany krem. Dodać do tego truskawki i jagody. Wszystko wyrównać łopatką i wstawić do lodówki, aby krem stężał. Wtedy wyciągnąć ciasto z lodówki.

Przygotować masę marcepanową: do miski wsypać mielone migdały, cukier puder i wlać do tego sok truskawkowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na papier do pieczenia na stolnicy, rozwałkować ją na grubość 2 mm i nałożyć na górę ciasta.

Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów