Rosół winny z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- rosół (z kury lub warzywny) - 250 ml
- 2 żółtka
- około 1/2 szklanki wina stołowego-białego-najlepiej pół wytrawnego
- śmietana (kremówka)
- bagietka lub bułka
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rosół powoli podgrzać razem z winem. Troszkę wystudzić. Utrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do ciepłego rosołu. Całość ubić - mikserem lub trzepaczką do konsystencji kremu. Następnie przyprawić do smaku.
Bułkę pokroić w kostkę, podprażyć i dodać do zupy.
Można też spróbować wersji z groszkiem ptysiowym lub cienko pokrojonym naleśnikiem.
Bułkę pokroić w kostkę, podprażyć i dodać do zupy.
Można też spróbować wersji z groszkiem ptysiowym lub cienko pokrojonym naleśnikiem.
Komentarze (0)