Triffle (deser angielski)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3139
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml ciemnego rumu
- 8 gotowych okrągłych ciastek biszkoptowych
- 8 truskawek
- 4 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
- 4 łyżki jagód
- 2 liście świeżej mięty
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki oraz jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na kawałki i połączyć z jagodami. Ananasa osaczyć z zalewy i wymieszać z owocami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę. Następnie część owoców przełożyć do szklanki. Ciastka biszkoptowe pokruszyć na drobne kawałki i posypać nimi owoce w szklance. Potem wszystko zalać niewielka ilością rumu. Na rum nałożyć bitą śmietanę, a na nią położyć kolejną część owoców oraz pokruszone ciastka, po czym całość znów zalać rumem. Po nałożeniu wszystkich składników, deser udekorować pozostałymi owocami i listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)