Rosół z karpia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4741
Składniki:
- 1 mały karp do kg
- 50 dag małych rybek
- 2 litry wody
- 0,5 szklanki białego wina
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- cytryna
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Oczyścić i sprawić małe rybki oraz karpia. Z małych rybek i włoszczyzny ugotować wywar, następnie po ugotowaniu przecedzić go przez sitko. Do wywaru włożyć całego wypatroszonego karpia, dodać liście laurowe, ziele angielskie (około 4 ziaren) i łyżkę cukru. Cebulę przypiec na ogniu, a następnie dodać ją do wywaru. Wywar gotować na wolnym ogniu do 15 minut, uważając, aby gotowany karp się nie rozpadł. Po tym czasie delikatnie wyciągnąć karpia z wywaru, wywar przecedzić, doprawić solą, pieprzem oraz winem. Wszystko dobrze wymieszać, a przed samym podaniem wycisnąć do niego sok z cytryny. Rosół z karpia najlepiej podawać z parzonymi kluskami, natomiast rybę podawać oddzielnie.
Komentarze (0)