Rosół z karpia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4741

Składniki:

  • 1 mały karp do kg
  • 50 dag małych rybek
  • 2 litry wody
  • 0,5 szklanki białego wina
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • cytryna
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Oczyścić i sprawić małe rybki oraz karpia. Z małych rybek i włoszczyzny ugotować wywar, następnie po ugotowaniu przecedzić go przez sitko. Do wywaru włożyć całego wypatroszonego karpia, dodać liście laurowe, ziele angielskie (około 4 ziaren) i łyżkę cukru. Cebulę przypiec na ogniu, a następnie dodać ją do wywaru. Wywar gotować na wolnym ogniu do 15 minut, uważając, aby gotowany karp się nie rozpadł. Po tym czasie delikatnie wyciągnąć karpia z wywaru, wywar przecedzić, doprawić solą, pieprzem oraz winem. Wszystko dobrze wymieszać, a przed samym podaniem wycisnąć do niego sok z cytryny. Rosół z karpia najlepiej podawać z parzonymi kluskami, natomiast rybę podawać oddzielnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów